Lezing ds. Sytze Ypma op 19 januari 2021 Lezing ds. Sytze Ypma op 19 januari 2021
'Wedergeboorte van God in het Westen' door ds Sytze Ypma.

“Laatst kreeg ik bij boekhandel van der Velde een plastic tasje. Daarop stond een tekst van Woody Allen. “God is dood. Nietzsche is dood. En ik voel me ook niet zo lekker.” Ze vonden dat wel een tekst voor een dominee.” zo schrijft ds. Sytze Ypma.
Aan de hand van de Joodse mystica Etty Hillesum en de Joodse filosofe Hannah Arendt, laat hij op 19 januari zien dat het anders ligt. Niet God is dood, maar onze voorstellingen van God zijn gedateerd.
Hij vervolgt: “De geboorte van de levende God in de dagboeken van Etty Hillesum is een bron van inspiratie van veel mensen die God vaarwel hadden gezegd. Zij opent voor hen een nieuwe horizon om weer in God te geloven en op God te vertrouwen.
Dankzij de weg naar binnen ontdekt Etty Hillesum namelijk diep in haar innerlijk een laag die ze als grondeloze Grond ervaart en waar God bij haar intrek neemt. Zo baarden de dagboeken van deze joodse jonge vrouw niet alleen opzien, maar zorgden ze in heel veel levens van een wedergeboorte van God. Er kwam een nieuw mystiek Godsbewustzijn in het westen dankzij haar kristalheldere spreken over God. Aan de hand van het begrip geboorte bij Hannah Arendt licht ik dit toe en spreek ik van ‘een nieuwe geboorte van God in het Westen’.”

Datum: 19 januari 2021
Tijd: 20.00 uur-22.00 uur
Plaats: De Schakel, Havingastate 7

Vooraf aanmelden via schakeltoerusting@gmail.com of registratie bij aankomst
terug