Met pensioen? Minder te doen? Met pensioen? Minder te doen?
Wie herkent deze gevoelens? U? Jij? Dan heb ik een suggestie. Ga iets doen in het pastoraat. In het pastoraat ben je met mensen bezig: op bezoek gaan, een bloemetje brengen, bijeenkomsten met collega’s in dit werk organiseren en/of bijwonen. Enige tijd na mijn pensionering ben ik pastoraal ouderling voor de mensen van 75 jaar en ouder geworden en… ik voelde me alsof ik weer een baan had. Nu wel met het voordeel dat ik mijn eigen tijd kon indelen en dus snipperdagen kon nemen zo vaak ik wilde.

Mijn collega, maar dan voor de mensen onder de 75, is Sandra Groen. Jazeker, ik heb maar één collega. Dat is natuurlijk te weinig! Toen ik bijna zeven jaar geleden begon, had ik er drie: een ouderling in de wijk van Helmer, een ouderling in de wijk van Sita en een ouderling voor de mensen die buiten Camminghaburen wonen. Nu werken we dus al enkele jaren met twee ouderlingen te weinig en het kan niet anders dan dat sommige mensen dit merken doordat ze minder aandacht krijgen dan ze zouden willen.

In de kerkenraad merken we dat mensen terugdeinzen voor de vraag: “Heb jij tijd en zin om pastoraal ouderling te worden?” Natuurlijk begrijp ik dat veel mensen het druk hebben met werk, studie, gezin en wat al niet meer. Een reden dus om mij te richten tot de gepensioneerden. Probeer het eens! Als het je niet bevalt, kun je er toch weer mee ophouden?

Het is niet zo dat je een hele zware taak op je neemt. Geloof me, het is gewoon leuk (veel leuker dan ik mij van te voren voorgesteld had) en gezellig om met mensen te praten over familie, kerk, geloof, politiek, levensgeschiedenis. Gesprekken kunnen inspirerend zijn of tot nadenken stemmen. Het is fijn als mensen blij zijn met je komst, bijvoorbeeld omdat ze zorgen en/of weinig contacten hebben.
Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat natuurlijk niet iedereen altijd blij is met bezoek, maar dan kan er gezocht worden naar een andere bezoeker die beter past.

In onze Schakel Pastoraat (die omvat alles wat te maken heeft met Aandacht, Belangstelling en Contact) is ernstig behoefte aan mensen die coördinator of contactpersoon willen zijn, vooral buiten Camminghaburen en, zoals ik al schreef, aan twee pastorale ouderlingen. We kunnen taken aanpassen aan uw/jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden.

Kom op! Praat eens met Sandra (groen_ of met mij ( en kom erbij!

Marja Kiers-Bevaart
terug